PGD KRAŠČI
KRAŠČI 69
9261 CANKOVA
pgd.krasci@gmail.com
DŠ: 18681107
TRR: SI56 0235 4001 1357 427

Aktualno

<< < 1 2 3 4 > >>
 

16. 2. 2012 - VABILO NA 67. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PGD KRAŠČI

 
 

19. 1. 2012 - INTERVENCIJE PGD KRAŠČI OD USTANOVITVE PA DO LETA 2012

 
 

11. 06. 2011 - PREKMURSKI ŠTRKI ZMAGOVALCI VLEČENJA VRVI V KRAŠČIH

V soboto je v Kraščih pred poligonom Gasilsko-vaškega doma potekalo prvo vlečenje vrvi slovenske lige. Na tekmovanju se je pomerilo 5 ekip iz celotne Slovenije, in sicer: Prekmurski štrki s Prekmurja, Veliki grizli z Ribnice, Izvir Dobrina iz Dobrine, Gamsi s Sevnice in Korenjaki s Šentjura.

 

       

Tekmovanja se je udeležil tudi najmočnejši Slovenec Gregor Stegnar, polfinalist letošnjega televizijskega showa Slovenija ima talent, ki je kot za šalo upogibal železne palice in ponve za peko palačink. Kljub temu pa je naziv najmočnejše ekipe v soboto pripadel gostiteljem prireditve.

Prekmurski štrki so ostali neporaženi in so tako osvojili vse možne točke. Drugo mesto je pripadlo Korenjakom iz Šentjurja, tretje pa Gamsom iz Sevnice.

Ines Sukič

 
 

05. 06. 2011 - V PGD KRAŠČI RAZVILI GASILSKI PRAPORGasilci so tisti, ki za svoje delo ne pričakujejo denarne nagrade in nobene posebne nagrade za čas, ko pomagajo in rešujejo, ko opravljajo preventivne dejavnosti, ko se v svojem prostem času usposabljajo in urijo. Še posebej pomembno pa je, da lahko vselej računamo na njih: tako posamezniki, kot družba in tudi država.

     
       Eden izmed simbolov te gasilske sloge, požrtvovalnosti in nenehne pripravljenosti za pomoč, pa je tudi gasilski prapor. Po 66 letih truda in trdega prostovoljnega dela članov in članic Prostovoljnega gasilskega društva Krašči in vaščanov vasi Krašči, so prvi društveni prapor slovesno razvili tudi v Kraščih, z željo, da bo Prostovoljno gasilsko društvo Krašči pod praporom še naprej tako enotno in složno.

Ines Sukič

 
 

19. 03. 2011 – VABILO NA ZABAVO OB DNEVU ŽENA

PGD Krašči in Vaška skupnost Krašči prirejata zabavo ob dnevu žena v soboto, 19. 3. 2011, ob 18. uri v Gasilsko - vaškem domu Krašči.

 

Vabljeni vsi možje, partnerji, očetje, sinovi, dedki, da pripeljete in ob njihovem dnevu počastite svoje žene, partnerke, hčerke, matere, vnukinje …

 

Najprej bo na sporedu kulturni program, ki ga bodo pripravili otroci iz Krašč in šaljiva dramska igra v izvedbi vaških igralcev, nato pa sledi zabava (veselica) s Štefanom Sečkojem.

 

Za vse vaščane bo pripravljena pogostitev, vse ženske pa bodo deležne majhne pozornosti.

 

Prireditev je brezplačna, plačljiva je le pijača.

 

Udeležbo potrdite najkasneje do srede, 16. 3. 2011 pri:

 • Brigiti (051 679 951),
 • Ines (031 547 382).
 
 

05. 03. 2011 - PUSTNA POVORKA PO VASI KRAŠČI

V soboto, 5. marca sta Vaška skupnost Krašči in PGD Krašči organizirala prvo pustno povorko po vasi Krašči.

 

 

 

Maškare so rajale po vasi, se veselile in tako preganjale zimo.

 

                                      

 

Še enkrat se zahvaljujemo vsem vaščanom, ki so darovali prostovoljne prispevke našim maškaram. Izkupiček, ki so ga maškare dobile pa bo namenjen ureditvi okolice Gasilsko - vaškega doma Krašči in ostalim potrebam v vasi.

 
 

12. 02. 2011 – 66. REDNI LETNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA

Redni letni Občni zbor PGD Krašči smo imeli v soboto 12. 02. 2011 ob 19.00 v prostorih Gasilsko - vaškega doma Krašči. Zbralo se nas je okrog 20 članov društva in vaščanov ter vabljeni gostje. Na Občnem zboru so bila predstavljena poročila predsednika, poveljnika, blagajnika in nadzornega odbora za leto 2010, ki so bila vsa soglasno sprejeta.

Obravnavali smo tudi plan dela za leto 2011, ki se deli na organizacijski in operativni program.

 

ORGANIZACIJSKI PROGRAM

1.     Razvitje prvega društvenega praporja:

Določen je datum za razvitje praporja in sicer 5. 6. 2011 – je že naročen in njegova cena je okrog 2.000 €. Ob tem bo potrebno poiskati sponzorje za prapor (lipice, trakove, botra praporja).

2.     Dela na Gasilsko – vaškem domu:

Ø  garažna vrata je potrebno odznotraj izolirati,

Ø  postavitev strelovoda,

Ø  mizar mora še narediti obrobe na šanku,

Ø  položitev keramike v garaži,

Ø  razsvetljava igrišča – poligon,

Ø  postavitev drogov za zastave,

Ø  pregrada dvorane v GVD (harmonična vrata),

Ø  peljati naprej vse aktivnosti za čimprejšnjo ureditev ceste do GVD.

Ø  V. Vogrinčič predlaga, da bi še na program uvrstili poligon za vlečenje vrvi (40 m x 2 m). Slovensko pokalno tekmovanje v vlečenju vrvi bi bilo predvidoma 25. 6. 2011, pri tem pa bi bilo potrebno napraviti izkop, navoziti gramoz in zabetonirati (cca. 10 m3 betona (ena hruška).

3.     Prireditve:

Ø  prireditev ob dnevu žena skupaj z vaško skupnostjo – 19.3.2011,

Ø  razvitje praporja – 05. 06. 2011,

Ø  prireditev za anino.

 

OPERATIVNI PROGRAM:

Ø  opraviti pregled društva,

Ø  izvajati gasilsko stražo ob kresovanju za 1. maj,

Ø  sodelovanje na gasilskih tekmovanjih (članska ženska in moška enota),

Ø  priprava svoje vaje za operativne člane,

Ø  sodelovanje v vaji ob mesecu požarne varnosti.

1.     Opremljanje:

Ø  nabava delovne obleke (5 kompletov),

Ø  nabava gasilske zaščitne obleke,

Ø  nabava dveh B-cevi,

Ø  nabava univerzalnega ročnika,

Ø  nabava dveh svetilk,

Ø  2 dihalna aparata z vso pripadajočo opremo,

Ø  5 komadov gasilnih aparatov za v GVD.

2.     Izobraževanje:

Ø  Osnovni tečaj za gasilca, bomo izvajali v Kraščih. Predvidoma v mesecu februarju in marcu. Našim članom bodo se še pridružili tečajniki iz ostalih društev.

Ø  Na Ig poslati tečajnike za dihalne aparate.

 

Program dela za leto 2011 je bil soglasno sprejet z dvigom rok.

 

Obravnavali smo tudi plan dela do leta 2013, katerega glavna cilja sta ureditev dovozne ceste do gasilskega doma (2012 - 2013) in nabava novega gasilskega avtomobila (2013 - 2014). Tudi program dela do leta 2013 je bil soglasno sprejet z dvigom rok.

 

UO PGD Krašči je Občnemu zboru PGD Krašči predlagal dve spremembi statuta. Prva sprememba se je nanašala na 4. člen statuta, ki obravnava simbole in oznake. Tu se doda besedilo, ki opisuje naš prvi prapor (Prapor PGD Krašči ima na drugi strani izvezeno podobo Svetega Florijana, ki se nahaja na sredini. Levo od Svetega Florijana je izvezen Gasilsko - vaški dom Krašči, desno pa je izvezeno Ledavsko jezero z jezom. Vsi ti trije simboli na praporju tvorijo zaokroženo celoto. V vseh vogalih praporja so z zlato barvo izvezeni lipovi listi, pod sliko pa je prav tako z zlato barvo izvezen gasilski pozdrav »NA POMOČ!«). Pri drugi spremembi statuta pa se je dodala ena alineja pri pridobitni dejavnosti društva (prodaja pijače in hrane ob gasilskih veselicah in drugih prireditvah;). Predlagani spremembi statuta sta bili sprejeti soglasno z dvigom rok.

 

Razveseljivi podatek je tudi, da je UO PGD Krašči v letu 2010 sprejel kar enajst novih članov. Zelo razveseljivo je, da je od tega prišlo v društvo kar sedem novih članic.

 

Pod točko razno je župan podal je predlog, da naj bi v društvu zbirali staro železo v vasi Krašči in bi ga prodali, ter tako zaslužili dodatna sredstva za delovanje društva. Predlog župana je bil pozitivno sprejet.

 

Letos prvič bo, na predlog članice vaške skupnosti, organizirana pustna povorka po vasi Krašči, ki bo v soboto, 5. 3. 2011. Pustno povorko bosta organizirali Vaška skupnost Krašči in PGD Krašči.

Po Občnem zboru PGD Krašči so člani UO pripravili pogostitev vseh prisotnih z dobro hrano in z dobro kapljico. Tako smo se ob dobri družbi in debati zadržali v našem novem domu pozno v noč.

 
 

12. 02. 2011 – VABILO NA 66. REDNI LETNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA

Z namenom, da pregledamo delovanje PGD Krašči v letu 2010 ter se dogovorimo za nadaljnji potek dela v društvu, vabimo vse člane v društvu, kakor tudi vse ostale zainteresirane vaščane, na redni letni Občni zbor, ki bo v soboto 12. 02. 2011 ob 19.00 v prostorih Gasilsko - vaškega doma Krašči.

 

Predlog dnevnega reda:

 1. Otvoritev občnega zbora, pozdrav gostov in ugotovitev navzočnosti.
 2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev.
 3. Poročila o delu PGD Krašči v letu 2010:

·         poročilo predsednika,

·         poročilo poveljnika,

·         poročilo blagajnika,

·         poročilo nadzornega odbora,

·         poročilo disciplinske komisije.

 1. Razprava po poročilih in sprejem poročil.
 2. Nagovor župana občine Cankova, predstavnika gasilske zveze Cankova, svetnice vasi Krašči in predsednika vaške skupnosti Krašči.
 3. Priprava in sprejem programa dela za leto 2011.

·         Organizacijski program:

Ø  razvitje prvega društvenega praporja,

Ø  dela na Gasilsko – vaškem domu.

·         Operativni program:

Ø  opremljanje,

Ø  izobraževanje,

 1. Priprava programa razvoja PGD Krašči do leta 2013 in sprejem le tega.
 2. Sprememba statuta PGD Krašči (nudenje pijače in hrane ob prireditvah ter opis gasilskega praporja).
 3. Sprejem novih članov.
 4. Razno…
 
 

21.08.2010 - OTVORITEV GASILSKO – VAŠKEGA DOMA KRAŠČI


V soboto, 21. 8. 2010 ob 16:00 uri je bila v gasilsko – vaškem domu v Kraščih otvoritev novega gasilsko – vaškega doma, katerega gradnja je potekala kar deset let.
 

Sama misel o gradnji gasilskega doma je bila pri naših članih že dolgo prisotna, vendar vrsto let nismo mogli najti primerne parcele za gradnjo. Ko smo 1999 leta odkupili parcelo, smo takoj naslednje leto začeli z gradnjo, saj stari gasilski dom že dolgo let ni več zadostoval potrebam PGD Krašči. Gradnja novega gasilsko – vaškega doma, je trajala kar celo desetletje.

Leta 2000 smo porušili del starega gospodarskega poslopja, tako da smo lahko začeli z gradnjo garaže. Le-to smo tudi to leto sezidali, ob koncu leta pa smo še porušili stanovanjski del starega poslopja. Leta 2001 smo zabetonirali ploščo dvorane in sezidali zidove celotnega gasilskega doma. 2002 leta je bila na gasilskem domu končana streha, ob koncu leta pa smo še vgradili okna in ometali celotno dvorano. Leta 2003 smo dom priklopili na električno in vodovodno omrežje. 16. junija 2003 smo preselili gasilsko vozilo in vso opremo v novo orodišče. Tega leta smo v sejni sobi in v sanitarijah pložili keramiko. Narejena je bila tudi greznica, delno pa se je uredila tudi okolica. Ob koncu leta pa je bil, kot zadnje dejanje tega leta, porušen stari gasilski dom ob glavni cesti. V letu 2004 je bila v celoti urejena sejna soba in sanitarije gasilskega doma. Že v začetku leta 2005 so bili položeni estrihi v dvorani. Mesec dni pred 60. obletnico PGD Krašči (10. 7. 2005), smo bili izjemno delovni, saj smo tako rekoč tik pred obletnico naredili strope, položili keramiko in pobarvali notranjost doma. Marsikateri posamezniki so tako delali od jutra pa vse do pozne večeri, da smo lahko 60. obletnico praznovali v urejeni notranjosti gasilsko – vaškega doma. Leta 2006 ni bilo kakšnih večjih delovnih uspehov, leta 2007 pa smo na gasilskem domu smo s pomočjo vaščanov naredili fasado in uredili masko ostrešja. Prav tako v letu 2008 nismo imeli večjih delovnih uspehov, zato pa sta bili leti 2009 in 2010 izredno delovni. Leta 2009 smo položili venecian ob vhodu v gasilsko - vaški dom, položeni so bili tudi robniki in prane plošče okrog gasilsko - vaškega doma. Urejena je bila drenaža za gasilskim domom in notranjost dvorane, kjer so bili nabavljeni električni radiatorji in zmontirani obešalniki. V jeseni je bil položen venician na stopnišču ter položena keramika na balkonu. Prav tako je bila pobarvana balkonska ograja in deske. Na poligon za gasilskim domom so bile narejene stopnice nabavljeni pa so tudi bili robniki. Na gasilski dom je bil tudi napisan napis: GASILSKO - VAŠKI DOM. Ob koncu leta 2009 so bili nabavljeni konferenčni stoli, omarica za sejno sobo in barski stoli. To leto smo tudi vzpostavili spletno stran PGD Krašči (http://www.pgdkrasci.lrf-pomurje.si/) in spremenili sedež društva iz Krašči 5 v Krašči 69. V letu 2010 smo dokončno opremili sejno sobo, v dvorani smo sezidali točilni pult, uredili poligon za gasilsko – vaškim domom, uredili okolico gasilsko – vaškega doma, navozili gramoz na parkirišče in na cesto do garaže ter poskrbeli za varnost z namestitvijo ograj. Tako kot na vsakem gasilskem domu, je bil to leto tudi na naš dom narisan Sv. Florijan. S tako urejenim gasilsko – vaškim domom, ki ima dvorano za  150 do 200 ljudi, sejno sobo, sanitarije, skladišče in gasilsko orodišče, smo bili pripravljeni za svečano otvoritev.

Skupna velikost gasilsko vaškega doma je približno 170 m2, od tega meri gasilsko orodišče 46 m2 in je namenjeno za dve gasilski vozili.

Če še pogledamo malo finančno plat gradnje lahko vidimo, da je leta 1999 bila predračunska vrednost Gasilsko – vaškega doma brez opreme 100.000,00 EUR, če prištejemo vso opremo, se ta vrednost v današnjem času giblje okrog 140.000,00 EUR, kar pa je za Prostovoljno gasilsko društvo Krašči z 57 člani in članicami, ter vasjo Krašči z okrog 270 prebivalci ogromen finančni zalogaj.  V teh desetih letih je PGD Krašči organiziralo, ali pa bilo soorganizator, kar nekaj velikih prireditev s katerimi smo bolj ali manj uspešno krili stroške gradnje.

Leta 2000 smo skupaj z Društvom jadralnih padalcev ŠTRK iz Murske Sobote organizirali Evropsko prvenstvo v letenju z motornimi zmaji. Nabiralno akcijo za gradnjo gasilsko – vaškega doma smo izvedli leta 2002 po 11 vaseh. Izvedena je bila po vseh vaseh Občine Cankova in nekaterih vaseh sosednje občine Rogaševci in sicer v Ropoči, Pertoči in  Večeslavcih. Leta 2003 je naša vas prišla na vrsto za prireditev Turistično – kmečkih iger v Občini Cankova. Te igre je organizirala vaška skupnost Krašči skupaj z našim društvom in ves izkupiček je bil prav tako namenjen za naš dom. To so bile te največje prireditve, na katerih je PGD Krašči gradilo finančno konstrukcijo gradnje našega doma, zraven vseh aktivnosti, ki jih izvajamo vsako leto. Ker je ta dom širšega pomena je prav, da sodeluje tudi širša lokalna skupnost. Tako smo se tudi vsako leto sproti dogovarjali z Občino Cankova o namenskih sredstvih za gradnjo gasilsko – vaškega doma. Od leta 1999 pa do leta 2009, smo s proračuna občine Cankova dobili, skupno skoraj 16.000,00 EUR. Če te številke preračunamo v procente vidimo, da smo od Občine Cankova dobili 12,5 % sredstev, glede na celotno vrednost projekta.

Naša največja vrednost in največje bogastvo v teh 10 letih gradnje pa so ljudje, vaščani Krašč, predvsem prostovoljni gasilci iz Krašč. Njihove ure požrtvovalnega dela na tem gasilsko – vaškem domu, ni mogoče ovrednotiti s številkami in zopet se jim lahko samo globoko zahvalim za njihovo nesebično pomoč, prostovoljno delo in neštete ure preživete na naslovu Krašči 69. Žal ne moremo povedati, koliko ur prostovoljnega dela je bilo vloženih v gasilsko – vaški dom, ker teh ur nismo beležili, jih je pa bilo ogromno. Prostovoljno gasilsko društvo Krašči se je tudi zahvalilo vsem, ki so kakor koli pomagali pri gradnji Gasilsko – vaškega doma, v obliki zahval, najvišja priznanja in odlikovanja pa so dobili tisti posamezniki, ki so bili bolj aktivni od ostalih in tisti, ki so ta projekt tudi vodili.

 

Kakšni so prav za prav naši načrti v prihodnosti?

 • Na prvem mestu je nabava društvenega praporja, ki bo realizirana v letu 2011. To bo komaj naš prvi prapor. Prapor bo simboliziral pripadnost članov k našemu društvu, na njem pa bodo izvezeni simboli, ki simbolizirajo naše društvo in naš kraj.
 • Sedaj, ko imamo moderno orodišče v tem gasilskem domu, je tudi skrajni čas, da v to orodišče postavimo novo orodno vozilo z vodo – GVV-1. Danes namreč v našem orodišču stoji gasilsko orodno vozilo letnik 1984 – znamke IMV - Gasilec, ki je že povsem neuporabno za današnje razmere in nas kar samo kliče k zamenjavi.
 • Dovozna cesta do Gasilsko - vaškega doma  je povsem neprimerna, saj je preozka in neasfaltirana. To bo prioriteta vaške skupnosti Krašči in  Občine Cankova v naslednjem obdobju, da to vaško cesto uredijo.
 • Seveda je še veliko stvari, ki jih bo potrebno urediti, zavedati pa se moramo, da je potrebno vlagati na prvem mestu v znanje naših članov in njihovo osebno in skupno zaščitno opremo. Tako bomo še naprej pošiljali naše člane na različna izobraževanja in tečaje, ter jih opremljali v skladu z našimi možnostmi.

Na koncu bi se še enkrat rad zahvalil vsem tistim, ki so kakorkoli sodelovali pri gradnji, lahko rečemo našega drugega doma na katerega smo lahko vsi Kraščari, predvsem pa prostovoljni gasilci iz Krašč zelo ponosni.

 

Predsednik PGD Krašči:

Darijan Marič l.r.

 
 

21. 8. 2010 – Program svečane otvoriteve novega Gasilsko – vaškega doma v Kraščih

Otvoritev novega Gasilsko – vaškega doma bo v soboto, 21. 8. 2010 ob 16:00 uri ob Gasilsko – vaškem domu v Kraščih.

Program prireditve:

 • 15:30 – 15:55 zbiranje gasilcev ob Gasilsko – vaškem domu,
 • 16:00 svečani mimohod gasilcev,
 • 16:05 svečani prevzem Gasilsko – vaškega doma s proslavo, podelitvijo priznanj in blagoslovom,
 • 18:00 gasilska veselica.

 

Na programu je obisk vidnih članov Gasilske zveze Slovenije in naše države ter zabava s skupino Energy.

 

Seveda pa ne bosta manjkala dobra hrana in dobra kapljica.

 

Počastite tudi Vi naš trud in se skupaj z nami poveselite ob naši novi veliki pridobitvi, ki smo jo s prostovoljnim delom naših članov in sovaščanov gradili deset let.

 

Vljudno vabljeni! 

Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ!

 
<< < 1 2 3 4 > >>
SOVRAŠTVO NE GOJIMO, POZNAMO LE POMOČ,
POMAGAT PRIHITIMO, NAJ BO DAN ALI NOČ!
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se